Svømmebegreper

Bane: En inndeling i bassenget som viser hvor man kan svømme. Man svømmer som oftest i sirkel i baner slik at det er plass til flere i bassenget samtidig. Gjerne inndeling etter nivå, slik at man kan skille de som ønsker å svømme roligere med de som svømmer litt fortere.

Banetau: Er bølgebrytende og skiller baner fra hverandre. Gjør det enklere å svømme rygg (man bruker banetauet til å orientere seg om retningen).

Brystsvømming/bryst: Utgangsposisjonen for et brysttak er på magen med ansiktet i vannet. Herfra  begynner øvelsen ved at begge armene trekkes til siden til begge er i ca. 30 graders vinkel ut i fra kroppens lengdeakse. Armene føres så innover mot kroppens brystkasse for så å fremføres fra brystet tilbake til utgangsposisjonen. Denne trekantbevegelsen danner en syklus i brystsvømmingen.

Ryggsvømming/rygg: Utføres liggende på rygg med armene over hodet og bena samlet. Øvelsen begynner ved at den ene av armene trekkes bakover gjennom vannet. Når taket i vannet er gjennomført og armen ligger langs overkroppen, begynner fremføringsfasen hvor armen føres tilbake i utgangsposisjon over vannet.

Butterfly: Utføres liggende på magen med ansiktet ned i vannet. Overkroppen senkes ned i vannet, armene forblir på overflaten. På samme måte som i crawl, vil begge armene trekkes bakover og overkroppen overføres løftes ved hjelp av benspark.

Fristil/crawl: er den raskeste måten å svømme på, men også veldig krevende. Den typen svømming stiller høye krav til å synkronisere pust med bevegelse.

Drill(s): øvelser med fokus på teknikk.

Intervall: Periodisering av svømmingen hvor man veksler mellom intensive og rolige arbeidsfaser.

Kick: Beinspark.

Medley: Er en sammensetning av de fire stilartene butterfly, rygg, bryst og crawl.

Stup: Stuping er en sport hvor man utfører akrobatiske stup eller fall ned i vann. Stuping er en egen olympisk gren og en stilart innen Norges svømmeforbund. Sjekk ut mer på www.svomming.no.

Synkronsvømming:  Er en vannsport som forener trekk fra ballett, turn og svømming og vektlegger styrke, koordinasjon, kontroll og smidighet. Sjekk ut mer på www.svomming.no.

Vannpolo: Form for håndball i vann. Lagsport. Sjekk ut mer på www.svomming.no

Vendeflagg: Flagg som signaliserer til den som svømmer på rygg at man nærmer seg slutten av bassenget og har et begrenset antall meter til man når kanten.

Kort bane: 25 meter lang
Lang bane: 50 meters langhomepage shadow
Share This