Utstyr til svømmetrening

Svømming krever veldig lite utstyr for å komme i gang, det eneste som du må har er en badedrakt eller badebukse. Utover det er det en fordel å ha en badehette og svømmebriller for å gjøre det mer behagelig å svømme (slippe vann og hår i øyne og ta vare på håret). For de mer viderekomne som svømmer noe lengre kan det å investere i litt mer utstyr være en god måte å få mer utbytte av treningen og samtidig gjøre treningen mer variert og morsommere. Lykke til!

Brett – Brett, kickbrett eller bensparkplate, som det også kalles, er en flat plate i enten isopor, mykplast eller annet tilsvarende materiale som brukes til å hvile armene på foran kroppen når man kun skal trene benspark. Brukes fortrinnsvis til bryst, crawl og butterflybenspark. Kan brukes av svømmere på alle nivåer.

Pads – Pads eller paddles er et par flate plastplater som festet til hendene med gummistrikk for å bli sterkere i armene og i armtaket. Padsene varierer i størrelse, fra dem som kun dekke fingrene til dem som dekker hele håndflaten og underarmen. Pads brukes fortrinnsvis til crawl og rygg, men det finnes også  mindre fingerpads som er beregnet for brystsvømming. Enkelte bruker også pads på butterfly, mens andre ikke har nytte av dette. Prøv deg frem med ulike varianter før du velger hvilke du skal gå for.

Pullbouy – direkte oversatt «trekkbøye», og brukes når det kun skal trenes armtak. Dette er hjelpemiddel i enten plast eller isopor som ofte er formet som “to doruller” som ligger ved siden av hverandre som gjør at beina flyter. Pullbouyen festet mellom lårene for å unngå at man bruker beina i svømmingen. Brukes ofte i kombinasjon med paddles/pads for trening av armtak.

Svømmeføtter – forlengelse/forstørrelse av fotbladene som gir større fart/fremdrift. Svømmeføttene er oftest laget i plast eller gummi, og gir økt styrke i bein med jevnlig bruk. Aktive svømmere bruker gjerne korte svømmeføtter, såkalte zoomers, som er beregnet på trening av kun benspark. Hvis man skal øve på crawl beinspark kan man bruke beinsparkplate samtidig som svømmeføttene. Svømmeføtter er også et nyttig redskap til å utvikle kicking under vann (delfinbevegelse).

Snorkel – Snorkel kan brukes når man ønsker å fokusere på svømmingen og slipp å puste, spesielt på crawl. Krever noe erfaring med snorkel for å bruke dette i treningen, men det er også noe man fort kan lære seg.

Det finnes også masse annet utstyr. Prøv deg frem og se hva du liker å bruke i din svømmetrening.

For kjøp av svømmeutstyr – se www.klubben.nohomepage shadow
Share This